Innledning

Allmenn historie fra 1800 til 2020

Lillesands historie fra 1800 til 2020 er den allmenne historien til nåværende Lillesand kommune, det som inntil 1962 var Lillesand, Vestre Moland og Høvåg kommuner. Det første av tre bind utkom i 2017, andre bind i 2023 og det siste er under arbeid. Linjene trekkes gjennom to århundrer, helt fram til vår tid.

Hovedperspektivet er endringer over tid – hvordan det området som i dag utgjør Lillesand kommune, har blitt påvirket av forhold i Norge og ellers ute i verden, hvordan impulser har kommet til lokalsamfunnet og funnet sin særegne form, og hvordan menneskene som har levd sine liv her opp gjennom tidene, har tilpasset seg endrede livsvilkår. Det handler om hvordan de har blitt påvirket, men også hvordan de selv har påvirket forholdene. Hva var drivkreftene i utviklingen? Hva var årsakene til opp- og nedgangene? Hvilke følger fikk de?

Bøkene tar for seg økonomi, næringsliv, politikk, skoleforhold, sosialt liv og kultur. Personer og begivenheter som har betydd noe helt spesielt, trekkes selvsagt fram. Men fokus er også hverdagslivet og kvinner og menn som kan være representanter for større grupper og mer allmenne trekk.

Om de to bindene som er utkommet

I det første bindet trekkes linjene gjennom 50 år av Lillesands historie, fra 1800 til 1850. Den innledes med en rundtur i ladestedet Lillesand og gjennom sognene Vestre Moland og Høvåg, med oversikt over innbyggerne og deres yrker. Deretter er årene 1800-1814 tema, med fokus på hvordan området klarte seg i ly av nøytralitet fram til 1807, og deretter i krig. Så settes søkelyset på sogneprest og eidsvollsmann Hans Jacob Grøgaard i mirakelåret 1814, før næringslivet generelt og skipsfarten spesielt er tema. Detter leder ram til kapitlet om fellesoppgaver og lokalt selvstyre. Boken avsluttes med kapitler om skole, en tidlig utvandring og Marcus Thranes arbeiderbevegelse.

I det andre bindet trekkes linjene gjennom 70 år av nåværende Lillesand kommunes historie, fra 1850 til 1920. Den innledes med en vandring gjennom ladestedet Lillesand samt omlandskommunene Vestre Moland og Høvåg på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Deretter er skipsfarten tema. Oppgangen, som startet i 1820-årene og varte fram til ca. 1890, la grunnlaget for befolkningsvekst og velstand. Den følgende krisen førte til utvandring, særlig til USA, men også til at ny virksomhet ble startet opp. Så er utviklingen av kommunikasjonene samt riks- og lokalpolitikk tema, før oppmerksomheten rettes mot omsorg, helse og sykdomsbekjempelse. Kampen mot alkoholen – «Lillesands drikketrafik» – tas så opp, før fokus rettes mot «Associationsaanden» – dannelsen av foreninger og andre typer sammenslutninger – samt utviklingen av skolen.

Til sammen utgjør kapitlene i de to bøkene en rik og mangefasettert analyse av lokalsamfunnet i en begivenhetsrik periode mellom 1800 og 1920.

De tre bindene av Lillesands historie mellom 1800 og 2020 er finansiert av Lillesands Sparebank. Historieprosjektet er et samarbeid mellom Lillesands Sparebank og Lillesand kommune. Det omfatter også gårds- og slektshistorie for Høvåg (4 bind) og Vestre Moland (4 bind), med forfatter Terje Sødal og finansiert av Lillesand kommune.

Om forfatteren

Berit Eide Johnsen er professor emerita i historie ved Universitetet i Agder. Hun har vært forfatter og medforfatter av bøker om skipsfart, migrasjon, turisme, lokal- og regionalhistorie. I 2017 fikk hun Sørlandets litteraturpris som medforfatter av boken Sørlandsk skipsfart 1600-1920 (2016).