Side 9-30: Stedet og folkene

Året var 1875. I begynnelsen av april kom kristiansanderen Anders Joachim Brandius som ung lærervikar til Lillesand. Han skulle overta et tre måneders vikariat ved Lillesands Almueskole, men ble her resten av livet. I dette hovedkapitlet følger vi ham gjennom Lillesand på slutten av 1800-tallet, og ser også hvilket inntrykk forfatteren Knut Hamsun fikk av småbyen i 1890. Vi hører om larmen fra skipsverftene, bønder på bybesøk, postbåtens ankomst og møter noen av de som levde og virket i småbyen.

Deretter beveger vi oss inn i landet, til skogeiendommen Grimenes. Vi følger gårdbruker Anders Grimnes, som skrev dagbok store deler av livet, gjennom året 1889. Turen går så ut til kysten igjen, og gjennom Blindleia. Der treffer vi på de båtreisende. Til slutt er fokus kystbefolkningen i Høvåg og Vestre Moland. Vi møter både fiskere, sjøfolk, gårdbrukere, loser og tolloppsynsmenn. Mange kombinerte typisk nok to eller flere av disse yrkene, og var dermed det vi kan kalle mangesyslere.

Denne vandringen gjennom Lillesand, Vestre Moland og Høvåg på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet gir spredte glimt av befolkningen som levde og virket her på denne tiden. Den danner utgangspunktet for den tematiske analysen av områdets historie 1850-1920.